top of page

 

Waarom is bewegen belangrijk voor onze gezondheid?

Onze snelst aanspreekbare energiereserve bevindt zich in alle cellen in de vorm van glycogeen.

Als er genoeg energie binnenkomt, wordt een reserve aangelegd in heel het lichaam, in alle cellen, die ter plaatse of via het bloed, elders in het lichaam gebruikt kan  worden. Als er teveel energie binnenkomt in de vorm van koolhydraten/suikers en de voorraden glycogeen vol zijn, worden er vetten aangemaakt in de weefsels. Deze verstoren de werking van de weefsels en organen. (nl. door vervetting)

Spieren vertegenwoordigen het grootste volume weefsel in ons lichaam en kunnen, in tegenstelling tot andere, gevoelig vergroten door ze te trainen.  Als we de spiermassa kunnen behouden of vergroten, kunnen we onze gemakkelijk aanspreekbare voorraad energie gevoelig optimaliseren.

Het lichaam (ook het hoofd) voelt goed aan als er algemeen een grote beschikbare energievoorraad is.

Als de glycogeenvoorraad vermindert in vb. de hersenen, omdat we bv. veel moeten nadenken, zullen de hersenen energie trekken (= opvragen aan de rest van het lichaam).

Als er te veel energie ( via koolhydraten) en vooral te dikwijls binnenkomt, zal deze in de weefsels geduwd worden (->vetvorming) en verstoring geven van de werking. Als weefsel gestoord worden doordat er teveel energie in geduwd wordt ( vervetting) zullen ze geen energie meer kunnen opvragen of trekken en de ingeduwde energie kunnen ze moeilijk gebruiken. Gevolg: gebrek aan beschikbare energie, moeheid. En dit ondanks er veel vetten zijn.

Spieren verminderen in volume als ze niet gebruikt worden. Dus als we de spiermassa kunnen behouden of laten groeien, vergroot onze snel beschikbare energievoorraad en voelen we ons energetisch zeer goed.

Hoe trainen we best de spieren?

Om ze kwalitatief te verbeteren, geeft duurtraining het beste resultaat =uithouding : matig-intensieve belasting. Dit geeft een betere doorbloeding.

De spiermassa vergroot het best met korte krachttraining :  max 1 minuut kort de spier uitputten met grote belasting.

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO heeft daarom, in leeftijdscategorieën, duidelijke adviezen opgesteld.

Wil je meer weten en hoe je dit vlot dagelijks toepast?  Maak een afspraak.

bottom of page